Hoe heft de chiropractor blokkades op?

Voordat een chiropractor daadwerkelijk een behandeling kan gaan starten en hierbij verschillende blokkades kan opheffen, dient er eerst altijd een uitgebreid vraaggesprek gevoerd te worden en moet er lichamelijk onderzoek worden gedaan bij de patiënt. Via deze weg wordt een zo compleet mogelijk beeld verkregen van de algehele gezondheid en van de oorzaak van de klacht(en).

Zo zal er onder meer een houdingsanalyse worden gedaan, naar eventuele röntgen- en MRI foto’s gekeken worden (mochten deze aanwezig zijn) en zal er een evaluatie van de van de wervelkolom plaatsvinden.

Na deze onderzoeken kan de chiropractor een diagnose stellen. Zijn jouw klachten middels chiropractie te verhelpen dan wordt er samen met jou een behandelplan opgesteld.

Blijkt chiropractie niets toepasbaar te zijn op jouw klachten, dan kan een chiropractor je doorverwijzen naar de juiste zorgverlener.

Blokkades en verschillende technieken

Bij chiropractie wordt er gewerkt vanuit het natuurlijk vermogen van het eigen lichaam en de kracht om zichzelf te genezen zonder enige vorm van medicatie. De focus richt zich voornamelijk op de wervelkolom. Vanuit hier sturen de zenuwen namelijk motorische en sensorische informatie naar de organen.

Blokkades en verschillende technieken

Zijn er blokkades, dan verloopt de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam stroef. Een chiropractor haalt deze blokkades weg zodat er weer een betere communicatie ontstaat. Dit wordt gedaan middels druktechnieken op het lichaam waarbij de gewrichten en het zenuwstelsel worden gemanipuleerd.

Binnen de chiropractie bestaan verschillende technieken. De behandelingen die je krijgt kunnen dan ook per keer verschillen. Zo zal de chiropractor de ene behandeling juist iets willen stimuleren en wellicht de volgende keer iets willen afremmen in functie. Kortom: er wordt dus behandeld en gehandeld naar de huidige situatie van het lichaam en wat er voor nodig is om de kracht op dat moment te verbeteren.

Enkele veelvoorkomende technieken zijn: uiteraard de welbekende manipulatie, mobilisatie, cox-techniek en bindweefsel en myofasciale technieken. Deze technieken variëren van zeer zorgvuldige druktechnieken, tot zachte bewegingen bij de wervelkolom en het toepassen van passieve tractie en buiging.

Met de verschillende technieken wordt er wel naar hetzelfde einddoel gewerkt: het bevorderen van de gezondheid en verhelpen van de klachten van een patiënt.