Is manipulatie van de gewrichten door een chiropractor gevaarlijk?

Nee, chiropractie is veilig! Uiteraard zijn er kleinere of grote risico’s voor elke medische behandeling, echter is bewezen dat bij chiropractie deze risico’s minimaal zijn. Het is dan ook een zeer veilige behandelmethode waarbij met snelle en gecontroleerde rekbewegingen, de positie en bewegelijkheid van gewrichten worden hersteld. Pijnpunten worden weggewerkt middels druktechnieken op het lichaam.

Dit zorgt voor een manipulatie van de gewrichten en het zenuwstelsel. Bij chiropractische zorg worden verslavende medicijnen en invasieve procedures vermeden. Het is dan ook een natuurlijke benadering binnen de zorg die bewezen effectief is om tot een betere gezondheid te komen.

Vraaggesprekken en lichamelijk onderzoek

Vraaggesprekken en lichamelijk onderzoek

Een chiropractor gaat nooit zomaar aan de slag met behandelen. Voorafgaand zal er namelijk altijd een uitgebreid lichamelijk onderzoek en vraaggesprek plaatsvinden om een diagnose te kunnen stellen. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan laboratoriumtesten.

Aan de hand van het uitgebreide onderzoek zal vervolgens bepaald worden welke vorm van zorg het beste bij de patiënt past en of chiropractie wel of niet toepasbaar is. In sommige gevallen zal een chiropractor je dan ook doorverwijzen naar een andere zorgverlener.

Valt er wel chiropractie toe te passen? Dat zal deze volledig worden afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt.

Een universitaire opleiding

Een universitaire opleiding

Chiropractor worden doe je niet zomaar. Mensen die voor deze vorm van gezondheidszorg kiezen, zijn dan ook zeer gemotiveerd om dit vak te mogen beoefenen. Chiropractie is namelijk een zware en dure, universitaire opleiding welke deels overeenkomt met de studie geneeskunde.

Zo zijn er veel overeenkomende vakken als pathologie, anatomie, fysiologie, biochemie, biomechanica en neurologie. Ook is de 5-jarige opleiding tot chiropractor niet in Nederland beschikbaar, maar dient deze studie gevolgd te worden in het buitenland. Veelal wordt er gekozen om dit in Amerika of Engeland te doen.

Dit betekent dus dat de studie niet in de moedertaal kan worden gevolgd, maar in het Engels of Amerikaans. Gedurende de opleiding wordt er ook aandacht besteedt aan behandeltechnieken en röntgendiagnostiek.

Dit zorgt er voor dat een volledig opgeleid chiropractor in staat is om zelfstandig röntgen- of MRI foto’s te interpreteren en een diagnose te stellen.